Westenberg, R.

Accommodatie

Onbekend

Opstelling Jonge Kracht 1 (zon)

Alles was zondag 29 maart voor het Huissense team dramatisch te noemen. Het weer was dramatisch, het spel van Jonge Kracht was dramatisch, de assistent scheidsrechter was de thuisploeg was dramatisch en de scheidsrechter, de heer Westenberg, was meer dan dramatisch.

Het is te gemakkelijk om een nederlaag op het conto van het arbitrale trio te zetten. Allereerst moet Jonge Kracht de hand in eigen boezem steken. Ondanks dat ze met 1 – 0 voorkwamen, begon Jonge Kracht zwak aan de wedstrijd. De duels werden gewonnen door de Millingse brigade. De thuisploeg was feller, geconcentreerder en het leek alsof de wil om te winnen bij de thuisploeg groter was dan die van Jonge Kracht.

Door de weersomstandigheden werd er uitgeweken naar het kunstgrasveld. Misschien had de wedstrijd gewoon geen doorgang moeten vinden. Het weer was dusdanig slecht dat er van enigszins acceptabel spel geen sprake kon zijn. De regen kwam met bakken uit de hemel en de harde wind zorgde er voor dat er van voetbal zoals het bedoeld is, geen sprake kon zijn.

Reeds in de vierde minuut stond Jonge Kracht al op voorsprong. Sc Millingen begon fel aan de wedstrijd en probeerde de gasten direct onder druk te zetten. Echter, in de omschakeling onderschepte Kevin Aaldering de bal  en speelde Klaas Venderbosch in de diepte aan. Hij draaide behendig weg van de Millingse verdediger en liet doelman Sanders kansloos. 0 – 1.

In de 11de minuut werd weer Klaas Venderbosch aan gespeeld en wederom werd er gescoord. De vreugde was van korte duur. Het doelpunt werd afgekeurd door vermeend buitenspel. Vanuit mijn positie was het moeilijk te concluderen of het al dan niet buitenspel was, dat het uiterst dubieus was, was een gegeven. Een minuut later was de stand weer gelijk. De thuisploeg mocht een hoekschop nemen. Dirk Spann nam de hoekschop vanaf de rechterhoekvlag met de buitenkant van zijn rechter voet. De indraaiende bal werd nog geraakt door Thijs Jansen en vloog vervolgens in de bovenhoek 1 -1. Dit was tevens de ruststand.

Tijdens de rust werd afgesproken dat er nauwkeuriger zou worden gespeeld en dat de duels moesten worden gewonnen. Ondanks de positieve bedoelingen bleef sc Millingen de bovenliggende ploeg. Het spelpeil van beide teams, mede door de weersomstandigheden, zakte naar een bedenkelijk niveau. Dit gold zeker voor de scheidsrechter en zijn assistent aan de Millingse zijde. Jonge Kracht wilde koste wat het koste de drie punten mee naar Huissen nemen. Een broodnodige overwinning zou namelijk lucht betekenen in de strijd om degradatie voetbal. Hoe anders was de realiteit. Jonge Kracht zocht de aanval en dit was een kolfje naar de hand van de thuisploeg. De omschakeling was dodelijk. De counter van sc Millingen werd perfect uitgevoerd. Maarten Smits was Tijs Vermeulen te snel af en bekwaam voltrok hij het vonnis. 2 – 1. Wat Jonge Kracht in de resterende twintig minuten ook probeerde, het wilde niet lukken. Waarbij de scheidsrechter wel een bepalende rol speelde. Normaliter is het niet gebruikelijk om negatieve uitlatingen te doen over de scheidsrechter, maar in dit geval was zijn rol dusdanig bepalend dat niet anders kan dan dit te vermelden. Vrijwel ieder duel werd in het voordeel van de thuisploeg gehonoreerd. Toen Klaas Venderbosch in de 82ste minuut de gelijkmaker liet aantekenen, wapperde de assistent scheidsrechter, zoals het geval was bij iedere jonge Kracht aanval, met zijn vlag. Tot grote ontsteltenis en verbazing werd het vlagsignaal gehonoreerd en het glaszuivere doelpunt afgekeurd. Dat de assistent scheidsrechter na afloop van de wedstrijd in de kantine triomfantelijk lachend kenbaar maakt dat hij wel de drie punten heeft binnengehaald, is een triest gegeven.

Als het lijkt alsof de nederlaag de schuld is van de scheidsrechter en zijn assistent, is dit zeker niet het geval. Sc Millingen verdiende de overwinning op basis van inzet en karakter. Jonge Kracht moet zich de aankomende week herpakken, want er wachten zaterdag en maandag twee loodzware wedstrijden die pertinent niet verloren mogen worden